Full Metal Panic!

as-full-metal-panic
A Suttogók titka az új technológiák kikísérletezése alatt bukkantak a felszínre, de csak éppen annyira, hogy el kelljen rabolni egy lányt, hogy rajta keresztül mindenre, amire lehet fényt derítsenek. Ezt megtudva a Tuatha De Dannanon állomásozó, Mithril névvel ellátott nonprofit szervezet (vagyis aminek csak tűnik), kirendel egy vérbeli katonát, hogy védje meg a lányt a terroristáktól. Így veszi kezdetét Sousuke és Kaname közös útja, ami ki tudja hol áll meg.

Gatou Shouji novellasorozata alapozta meg a Full Metal Panic!-ot, mint animét. Írásai Japán-szerte kedvelté váltak, amit nemcsak az mutat be jól, hogy még a mai napig jelennek meg újabb és újabb  novellák, ezzel bővítve a Full Metal Panic!-ot; irodalmi szempontból.
Az anime készítése 2002-ben indult meg, méghozzá a Gonzo Digimation kezei alatt. A sorozat a maga 24 részével kitűnő szórakozást ígér. Ezt pedig erősíteni igyekszik a stáblista is: a rendező nevével fémjelezve, Chigira Koichi-éval, aki több sikeres rendezéssel büszkélkedhet.

A Full Metal Panic! világa

A sorozat világa kissé eltér a mai berendezkedéstől. A demokratikusan berendezkedő államokkal szembenálló KGB ellen alakult  meg a má említett Mithril nevű titkos szervezet, melyről csak a legmagasabb vezetők tudnak valamelyest a Thuatha De Dannan legénységén kívül. A szervezet legfőbb feladata nemcsak a terrorista erők likvidálása, demokratikus államokkal szembeni cselekményeik megakadályozása, hanem különféle kiemelten kezelt ügyek megoldása, és esetünkben Kaname Chidori védelmezése is.
De miért is olyan fontos egy gimnazista lány védelmezése? Miért olyan kiemelt ügy ez? Miféle veszély leselkedhet egy (csak látszólag) átlagosnak tűnő lányra? A válasz a Fekete Technológiában rejlik.
A terrorista-cselekmények az utóbbi időben történt megszaporodása nem minden ok nélküliek, mert az elmúlt évek kutatásai meghozták gyümölcsüket, és a tudósok egy új génre bukkantak egyes emberek szervezetében. Vagyis pontosabban ez azt jelenti, hogy az emberek egy csoportjának génjeiben olyan tulajdonságok lapulnak, amelyek a Fekete Technológia felhasználására alkalmassá teszik a szóban forgó egyéneket. Ők a Suttogók. A megfelelő körülmények között olyan tudományos elméletek és fontos adatok, elképzelések kerülnek elő a tudatalattijukból, amelyek meglepő módon már születésük pillanatában is elméjükben volt. Ilyen Suttogó Kaname Chidori is, akinek védelme ezek tudatában már teljesen ésszerű. Sőt előrelátó dolog is, mert tényleges veszély leselkedik rá.
A hadászat is fejlett szinten áll, katonai lépegetőkkel harcolnak a szembenálló felek, és a történetben egy új meghajtóval is rendelkező modell jelenik meg mindkét oldalon. Ez a Lambda-meghajtó, ami a Fekete Technológia használatára épül. A meghajtó 10 évvel előzi meg még a sorozat idejében harcbalépő lépegetők technológiai szintjét is, így jelentve ellenfelet mindenki számára.

A történet röviden

Kaname Chidori védelmére áthelyezték Sousuket, Maot, és Kurzot, akik éjjel-nappal megfigyelés alatt tartják a lányt, ki éjjel(Mao) , és ki nappal (Kurz, Sousuke), ki az iskolában (Sousuke). Csak az az egyetlen probléma, hogy Sousuke, mivel egész életében (legalább is eddig) csatatereken nőtt fel, ezért nem tud alkalmazkodni a civil életben, és ebből rengeteg baklövése származik, ami egy-egy verést érdemel Kanamétől (, akiből rejtélyes módon az őrmester személye kiváltja a profi birkózó énjét…XD).

A kis testőrgádát egy csel miatt visszarendelik a központba, de szerencsére egy hét pihenőt kapnak hőseink, így az őrmester kénytelen elmenni az iskolai kirándulásra.A történetben pedig elérkezik a repülő eltérítése…

A szereplők

  1. Kaname Chidori, a Jindai középiskola másodéves, kitűnő diákja. Kitűnő tanulási eredményeit, közösségi munkáját, bálvánnyá válását és … harsány, erőszakos, már-már agresszív természetét illetően. Japánban született, kisgyerekkorában Amerikában nevelkedett. Életében nagy változást Sousuke megjelenése okozott, az események közepette szerez tudomást Suttogó valójáról, és segítségére lesz Sousuke-nak is.
  2. Sagara Sousuke, őrmester, a Mithril titkos katonai szervezetének tagja. Még csak 16 éves mégis megjárta már a világ több háborús gócpontját, ám fiatal kora, és ehhez szintén passzoló gimnazista megjelenése alkalmassá teszi a feladatra, hogy Kaname testőre legyen a Jindai középiskola falain belül.
  3. Teletha Testarossa, kapitány, a Thuatha De Dannan vezetője. Szintén 16 éves, a Suttogók egyike. Roppant csinos (,mint Kaname), diplomatikus; ő tervezte a Mithril támaszpontját. Katonailag a legmegfontoltabb és legelőnyösebb döntéseket képes meghozni.
  4. Kurz Weber, őrmester, 19 éves, a Mithril titkos katonai szervezetének tagja, Kaname testőrcsapatának egyik tagja. Igazi mesterlövész, és igazi nőcsábász, aminek alapot playboy külseje ad. Ezért is lehet, hogy folyton megkörnyékez valakit. XD
  5. Melissa Mao, 25 éves,  a Mithril titkos katonai szervezetének tagja, Kaname testőrcsapatának egyik tagja. Számára a Mithril jelenti a családot, az otthont. Erős nőnek látszik, ám komplexusokkal küzd, amit az jelez, hogy nem veti meg az alkoholt és a cigarettát sem.
  6. Tokiwa Kiyoko, Kaname osztálytársa. Hobbija az, hogy minden érdekes és érdektelen dolgot megörökít a kis nyakában lógó digitális fényépezőgéppel. Chidori kerítőgépeként is ismert, ám valahogy mindig sikerül neki szörnyű randikat összehoznia barátnője számára.
  7. Shinji Kazama, ugyancsak Kaname osztálytársa, és Sousuke csodálója. A hadászat és a fegyverek világa az, ami lenyűgözi a fiút, és Sagaraval, hogy megismerkedett, azonnal jóbarátja is lett.
  8. Andrey Kalinin és Richard Mardukas, Tessa jobb és bal keze. A kapitány segítői, nélkülük rengeteg problémával kellenne szembenéznie a Mithrilnek.
  9. Gauron, a Mithril-Sagara-Kalinin-Tessa ellenfele. Kegyetlen terrorista és gyilkos. Ravasz, kitűnő reflexekkel rendelkező képzett katona, a KGB alkalmazza több ízben is, ám saját terve is van, amiben a Tuatha De Dannan tengeralattjárójának megszerzése is helyet kapott.

A Full Metal Panic! egy rendkívül élvezetes és eseménydús anime, egy-két elgondolkodtató résszel, lenyűgöző technikai és karakteri kidolgozással.

Stúdió: GONZOKadokawa ShotenPony Canyon
Rendező: Koichi Chigira
Zeneszerző: Toshihiko Sahashi
Eredeti mű: Shoji Gatoh (Light-novel)
Eredeti karakter design: Shikidouji
Karakter design: Osamu Horiuchi
Producer: Masafumi FukuiShigeaki TomiokaTsuneo TakechiToshihito Suzuki

    ~ Szerző: Zoda - március 30, 2009.

    Egy hozzászólás to “Full Metal Panic!”

    1. A Fumoffu és a Második Rajtaütés utáni 4. animesorozatról még mindig semmi hír. Pedig már fél évtized telt el.

    Hozzászólás