Oban Csillagfutama

915
Az Oban Csillagfutama egy francia-japán koprodukciós alkotás, a Sav! The World Productions és a Hal Film Maker csapatainak közös munkája, ami 3 év alatt készült el; 2006-ban került a televíziók képernyőire. Savin Yeatman-Eiffel által rendezett anime nemzetközi elismeréseket söpört be, mint a LEAF díjat, a Londoni Animációs Fesztiválon. A díj a film előzeteséért járt, mert maga a film mikor ötletként felmerült, már fejben létezett, és csak egy egyszerű animációs munkának indult. A film technikailag ezért igen bravúros, ha jól megnézzük, mert vegyíti a 2D-s anime és 3D-s grafikai technológiát.

Az Oban Csillagfutamának előtörténete

A XXI. század második negyedében a fényfeletti űrutazás beköszöntével az ember példátlan módon terjeszkedni kezdett. Az emberiség előőrsei új bolygórendszereket fedeztek fel. Sok bolygót birtokba vettek. Egyre távolabb utaztak az ismeretlenbe. Eközben új élőlényeket, fajokat és az embernél fejlettebb technológiával és tudással rendelkező életformákat ismertek meg. 2057-ben a Föld legkíméletlenebb szomszédai, a Krogok, heves orvtámadást indítottak. Elsöpörték a véderőt. A Földközösség elkeseredetten védekezett. Erőik kitartottak, és a krogokat nagy nehezen visszaverték. Az emberi faj azóta békében él szomszédjaival. Csakhogy ennek vége.

oban_op1

A történet

A történet gyors bevezetése után egy lányt, Evat ismerhetjük meg, aki egy nevelőintézetben él; apja híres futamversenyző-menedzser, de lányával nem tartja a kapcsolatot. Még ezeken a fontos napokon sem jut eszébe lánya, mikor a születésnapja van. Így Eva megszökik az intézetből, és felkeresi apját, akit nem kell sokáig keresnie, mert a híres Don Weit mindenki ismeri. A lány nagy örömmel látja viszont édesapját, de az fel sem ismeri, nemhogy örüljön neki, és lekezelő-bunkó módon kezeli. Majd Eva egy futamsikló megjavításával munkát kap a hangárban, így a nevét is meg kell tudnia a férfinak, de Eva egy poszteren látott nevet mond a sajátja helyett: Molly.

Don Weinek közben nagytekintélyű látogatója érkezik a miniszterelnök személyében, aki a Föld jövőjét biztosító feladattal látja el a menedzsert. Menjen Oban Nagy Futamára, és győzzön, ezzel megakadályozva a Föld krogok általi lerohanását, kövesse az Avatar utasításait.

Molly kihallgatja a beszélgetést, az indulás napján pedig potyautasként a csapattal utazik Oban Futamának bolygóira. Hogyan fogja visszaszerezni apja szeretetét, úgy hogy nem is ismeri fel apja, és nem is valódi nevét mondta neki? Miért hagyta el Don Wei lányát? Sikerül-e Oban Csillagfutamát a sok ármánykodás ellenére megnyerni? Mi az a fenyegetés, ami Oban csodálatos bolygóját lerombolhatja? Mi a végső díj? Ezekre kapunk választ a 26 rész alatt, sok izgalommal, érzelemmel és akcióval megspékelve.

A szereplők

  1. Eva Wei, alias Molly: a sorozat főszereplője. Kiskorában elhagyta apja, anyja egy tragikus balesetben elhunyt. 15 éves korában úgy dönt megkeresi apját, és egyesíti családját. Még elég kiforratlan egyéniség,bizonytalan, de lassan egyre határozottabb, bölcsebb lesz. Célja mindig ugyanaz, csak a megvalósítás eszköze változik meg szemében. Később a Whizzing Arrow pilótája.
  2. Don Wei: a híres-hírhedt futamversenyző-menedzser. Mogorva, általában dühös, és szörnyű emlékekkel gyötört ember. Felesége és lánya elvesztését soha nem tudta feldolgozni, a munkába menekült.
  3. Maya Wei: a sorozatban csak emlékképekben feltűnő szereplő, Eva anyja. Futamversenyző volt, de egy futamon megesett baleset életét követelte.
  4. Jordan C. Wilde: a Whizzing Arrow -futamsikló- másodpilótája, fegyverirányítója. 17 éves bohém, és humoros srác. Könnyen veszi az életet, komolyan a dolgát. Molly-Eva iránt gyengéd érzelmeket táplál.
  5. Rick Thunderbolt: a Whizzing Arrow eredeti pilótája, később Molly edzője, mert egy balesetben szerzett sérülése folytán nem versenyezhetett tovább. Nagyon éleslátó, ravasz és eszes fickó,de a szíve is a helyén van.
  6. Koji és Stan: a földi csapat szerelői. Mindketten vicces természetűek, de a munkát véresen komolyan veszik – nagyon nagy műszaki tudással rendelkeznek, bármikor képesek megjavítani a Whizzing Arrowt.
  7. Aikka herceg: Nourasia bolygójának hercege. A bolygó a Krog Birodalom szövetségese, de Aikka ellentmondva nekik fokozatosan ellensége lesz annak. Segítőkész, bátor, a nagy obani futam egyik versenyzője, Molly barátja.
  8. Satis: nagyon érdekes figura, és nagyon titokzatos. Keveset tudunk meg róla az elején, de fokozatosan fény derül kilétére. Molly szellemi útját egyengeti, és segíti.
  9. Canaletto, az Időtlen: a sorozat második felében kerül elő. Hatalmas erő birtokosa, Oban jövőjét ő fenyegeti.

Zene

A sorozat openingjét és endingjét Yoko Kanno és Taku Iwasaki írta. Nagyon jól eltalált lett mindkettő, nagyon illenek a sorozat hangulatához:

  • Opening: Chance the Shine by Akino
  • Ending: Waratetta by Mou Shukoshi

Érdekes története, karakterei, a szép tájak, az elképesztő versenyek 100%-ig mindenkit odaszögeznek a képernyők elé, érdeklődési körtől függetlenül.

Stúdió: Hal Film Maker, Bandai Visual
Rendező: Kiyoko Sayama, Masahiko Watanabe
Zeneszerző: Taku Iwasaki, Yoko Kanno
Eredeti mű: Savin Yeatman-Eiffel

~ Szerző: Zoda - március 31, 2009.

Egy hozzászólás to “Oban Csillagfutama”

  1. Imádom a herceget,olyan cuki ❤ !

Hozzászólás